fbpx

Ce este ― etica globală?

Etica globală este un concept care a apărut de curând, în contextul globalizării, care analizează și caută soluții etice la provocările lumii contemporane. Problemele care solicită abordări etice la nivel global sunt schimbările climatice, sărăcia, terorismul, drepturile și libertățile omului, imigrația, resursele limitate, discriminarea, afacerile și comerțul internațional, turismul medical și, desigur, mai pot fi menționate multe altele.

Etica globală este domeniul recunoscut de analiză și evaluare a unor probleme de importanţă globală, a relațiilor etico-politice dintre state, companii, organizații sau persoane din diferite societăți sau comunități cu scopul de a furniza o îndrumare minimală pe baza unor valori și principii universal recunoscute. Orizontul etic este astfel extins de la un cadru regional/continental la nivel mondial, în cadrul unui proces care implică valori universale, norme și concepții etice care aparțin unui câmp preexistent, dar oferă și o nouă înțelegere a lucrurilor din perspectiva responsabilității, solidarității, drepturilor și a obligațiilor.

Din punct de vedere al conținutului, etica poate fi considerată globală atunci când justificările, valorile, principiile și normele pe care le cuprinde au o semnificație morală și acoperire la nivel mondial. Un exemplu de conținut etic global este datoria de a-l respecta pe celălalt, oricine ar fi și în orice situație s-ar afla. Respectul egal faţă de orice ființă umană poate fi reflectat în ajutorul acordat nemijlocit aproapelui, în aceeași manieră, indiferent că este vecinul de bloc, sau o persoană pe care o întâlnesc prima dată.

Prin dimensiunea globală spre care aspiră, în acest caz etica este preocupată mai mult de comunități, decât de persoane fizice, eficiența fiind astfel mai mare.  În opinia noastră, etica globală, bazată pe principii și valori larg acceptate, funcționează dacă aplicarea ei se realizează în domenii majore, cu acoperire globală: etica mediului pentru problemele generate de poluare; etica drepturilor, etica politică, etica afacerilor ca răspuns la globalizarea economiei și a pieței financiare, etica medicală și mai ales bio-etica umană ca răspuns la dilemele generate de noile descoperiri ale științei și biotehnologiei, etica mass-media în contextul dezvoltării tehnologiei informațiilor și în mod deosebit a internetului. Se poate constata cu ușurință din cele prezentate, că etica globală, înțeleasă astfel, este conectată ca etică normativă și în domeniul eticii aplicate, ceea ce face posibile mai multe variante și căi diferite de abordare