Etica de reciprocitate,regula de aur!

Regula de aur este strâns legată de etica creştină, cu toate că istoria sa este mult mai veche, fiind prezentă în hinduism, budism, taoism şi celelalte religii mari ale lumii. S. Blackburn afirma că, practic, Regula de aur poate fi găsită într-o formă oarecare în aproape fiecare tradiţie etică.‖22 Cea mai cunoscută referire la Regula de aur, cel puţin în civilizaţia occidentală,  este  derivată  din    ―Predica  de  pe  Munte,  când  Iisus  Hristos    îi  îndemna  pe oameni să nu facă răul, ci să practice binele în relaţia cu semenii, tratând-i pe toţi în mod egal:
―Toate câte voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea şi voi faceţi lor,  că aceasta este Legea şi proorocii (Mt. 7, 12). Regula de aur poate avea două tipuri de interpretare, pozitivă şi negativă:

  • Tratează-i pe ceilalţi aşa cum ai dori să te trateze ei pe….?
  • Nu îi trata pe ceilalţi aşa cum nu ai dori să fii tratat tu însuţi de către…?

Regula de aur descrie o atitudine de reciprocitate, relaţia dintre sine şi altcineva, care implică ambele părţi în mod egal. Ca principiu al reciprocităţii, Regula de Aur este prezentă în toate religiile organizate ale lumii, chiar dacă formulările sunt uşor diferite. Aceasta a fost cunoscută în literatura hindusă, formulată astfel: ,,Nu face altora ceea ce este neplăcut să ţi se facă ţie‖ (Mahabharata 5: 1517). Confucius a fost întrebat de Tzeu-Kung dacă există vreo maximă după care să ne putem călăuzi întreaga viaţă şi care să le includă pe toate celelalte. Maestrul a răspuns: ―Să-i iubeşti pe ceilalţi oameni ca pe tine însuţi şi ce nu-ţi place să ţi se facă, să nu le faci altora‖ (Analectele 15, 23)23. În budism, Regula de aur este exprimată astfel: ―Nu răni pe alţii, în moduri care le-ai putea găsi vătămătoare pentru tine însuţi‖ (Udana Varga  5:18).    În  iudaism:  ―Ceea  ce  este  odios  (urât)  pentru  tine,  nu  face  aproapelui  tău, aceasta este întreaga Torah; tot restul este comentariu. Du-te şi învaţă-l‖ (Talmud, Shabbath, 31a)24. În islam: ―Niciunul din voi nu este un credincios până când nu doreşte pentru fratele său, ceea ce doreşte pentru sine‖ (Al-Nawawi, Hadith 13).25
Într-o versiune modernă, şi fără a apela la termeni religioşi, Regula de aur ar putea fi exprimată astfel: ―Tratează oamenii aşa cum ai dori să fii tratat tu.

Este uşor de constatat că Regula de aur ocupă un loc foarte important în religiile lumii, fie mai mari, fie mai mici, cu toate că versiunile sunt diferite. Faptul că această normă de comportament se bucură de o acceptare aproape universală ar putea susţine afirmaţia că este un principiu valoros pentru întreaga umanitate, un adevăr etic fundamental care poate sprijini construirea unei etici globale. Regula de aur nu vizează doar modul în care îi tratăm pe ceilalţi, cum ne comportăm cu ei, ci şi felul în care alegem să ne trăim propriile vieţi.