Ce nu este etica globală?
Deoarece există unele interpretări eronate despre ceea ce se presupune a fi etica globală, credem că este important să facem câteva precizări în acest sens.
- Etica globală nu este ―etica pentru toți. Într-o lectură primară, fără informații corecte, cineva poate interpreta etica globală ca fiind o singură etică pentru toți oamenii și toate grupurile sociale, la nivel mondial, care necesită un acord al întregii lumi pentru un anume set de principii, norme și valori. Aceasta este o interpretare greșită. Cu toate că sunt propuse spre a fi utilizate principii și valori recunoscute în majoritatea culturilor, etica, normativă și aplicată, admite mai multe variante, cu abordări diferite. Prin urmare, susținem că, etica globală nu este o singură etică pentru toată lumea și nici nu necesită acordul tuturor, ci este prezentă prin diferite tipuri de etici dezvoltate global, pe domenii specifice, mai ales în câmpul eticii normative și aplicate.
- Etica globală nu este ―etică internațională. În cadrul unei etici globale, principiile, normele și valorile sunt aplicate într-un context de interconectare globală, care transcende spațiile naționale și continentale. Etica globală nu internaționalizează pur şi simplu un set de principii, dincolo de granițele unor state sau regiuni, ci oferă o perspectivă prin care se caută soluții pe o bază comună la noile dileme și provocări etice globale. Cadrul de analize și decizii etice este unul global , prin urmare, implică actori globali.
- Etica globală nu este o ―religie globală. Printre resursele importante ale eticii globale un loc important îl ocupă religia. Este evident că religiile lumii furnizează elemente consistente în setul de principii și valori larg recunoscute și mulți gânditori din domeniul religios s-au referit la provocările contemporane, oferind răspunsuri sau ridicând noi probleme. Cu toate acestea, etica globală nu este o nouă religie, nu este o religie globală. Pe de o parte, etica este un domeniu al filosofiei, care utilizează argumente, instrumente și metode specifice, iar pe de altă parte, religia are în centru ființa divină și cartea sacră la care se raportează.